Przyjęcie PDO i co dalej

Aktualna sytuacja

W dniu 28 sierpnia Zarząd PGNiG podjął decyzję o przyjęciu we wszystkich Oddziałach PGNiG programu dobrowolnych odejść PDO który ma obowiązywać do dnia 31 grudnia br., a zgłaszanie się do niego pracowników upłynie 31 pażdziernika.

Aby pracownik mógł skorzystać z tego programu to zgodę musi wyrazić na rozwiązanie stosunku pracy - dyrektor - pracodawca i przedstawiciele - przewodniczący organizacji związkowych z danego Oddziału. W sytuacji braku zgody pracodawcy, moiga pomóc związki zawodowe lecz wtedy decyzję podejmą Kadry w Warszawie.

Rozwiązanie stosunku pracy zgodnie z tym programem następuje za porozumieniem stron więc każdy powinien rozważyc pewne utrudnienia w kontaktach z biurem pracy.

Zawarcie Porozumienia nie miało nic wspólnego z wyrażeniem przez ZKK czy Centrale zgody na zmiany organizacyjne gdyż nadal pomimo otrzymanej odpowiedzi na pisma uważamy że Zarząd nie wypełnił w pełni procedury konsultacji a były to jedynie prezentacje zmienianych pomysłów i schematów organizacyjnych.

Liczymy że ewentualne przyszłe redukcje zatrudnienia będą minimalizowane i konsultowane ze związkami zawodowymi.

W dniu 30 sierpnia odbyła się prezentacja w Warszawie dla przedstawicieli Oddziałów, Rady Pracowników i ZKK ostatecznej wersji zmian z wyszczególnieniem ilości osób które będą zatrudnione w danym Oddziale, a przedstawiciele Centrali odpowiadali na zadawane pytania. Nie rozwiały one jednak nadal obaw o dalsze zatrudnienie.

W najbliższym czasie oczekujemy na kontynuację negocjacji porozumień i wniosków o opinie w sprawie konsolidacji spółek gdyz niedoinformowanie budzi w nich wiele obaw.

W zakładce DOKUMENTY - Informacje z GK  odpowiedź z Warszawy dla przedstawicieli załogi i uaktualnione podpisane dokumenty.

2012-09-04