XXII Maraton Solidarności

Jak i w latach ubiegłych tak i w tym roku Związkowcy NSZZ Solidarność z Polskiej Spółki Gazownictwa w Gdańsku Pod flagami Sekcji Krajowej PGNiG wspierali 689 zawodniczek i zawodników z 32 państw wystartowało w XXII Energa Maratonie "Solidarności". Najszybciej trasę z Gdyni poprzez Sopot do Gdańska, o długości 42 kilometrów i 195 metrów pokonali Kenijczycy. Wśród mężczyzn triumfował Kipkorir Wyckiffe Biwot, który poprzednio był najlepszy w 2013 roku, a w rywalizacji pań najlepsza okazała się Chemisto Ruth Matebo. Oboje zarobili po 5 tysięcy złotych.

Tradycyjnie w Energa Maratonie "Solidarności" sport nawiązywał do historii. Dali temu wyraz przedstawiciele władz miejskich, wojewódzkich i NSZZ "Solidarności". Pod Pomnikiem Ofiar Grudnia '70 złożono wieńce i wygłoszono przemówienia, przypominające, czyją pamięć czczą uczestnicy biegu. W imieniu uczestników kwiaty złożył Antoni Cichończuk z Gdyni, 19-krotny medalista mistrzostw świata i Europy weteranów.

2016-08-24
Administrator