INFORMACJE Z PRAC KRAJOWEJ SEKCJI GNIG
Informacja z ostatnich spotkań przedstawicieli Sekcji.

W załączeniu zasyłam informacje ze spotkania z Zarządem PGNiG SA.

Końcem marca odbyło się Zebranie Delegatów w PGNiG OD oraz obradował Sekretariat Przemysłu Chemicznego
W dniu 7 kwietnia przewodniczący KS GNiG oraz PGNiG OD uczestniczyli w spotkaniu z Wiceminister Rozwoju Panią Jadwigą Emilewicz i rozmawialiśmy o wsparciu Ministerstwa w sprawach wyrównania szans wszystkich podmiotów działających na rynku gazowniczym gdyż polskie przepisy prawne dyskryminują PGNiG o czy nieco szerzej w notatce  ze spotkania.
W dniu 8 kwietnia odbyło się Walne Zebranie Delegatów PGNiG Technologie z udziałem przewodniczącego Sekcji i wiceprzewodniczącego komisji Krajowej. Spółka znajduje się w trudnej sytuacji i ma zakontraktowane narazie 70% potrzebnych zleceń.
W dniu 13 kwietnia spotkanie z Zarządem PGNiG (notatka) a 14 i 15 kwietnia przewodniczący Sekcji brał udział w spotkaniu dotyczącym zwolnień grupowych w Exalo Drilling gdzie z uwagi na katastrofalną sytuację spółki i brak zleceń dla odwiercenia otworów złożono ZZ propozycję redukcji 1/3 załogi. Wszystkie planowane otwory mają przesuwaną datę rozpoczęcia a z wierceń za łupkami wycofały się prawie wszystkie zagraniczne firmy. Zabiegamy o zmniejszenie skutków zwolnień szczególnie poprzez dodatkowe osłony które chcemy uzyskać z PGNiG SA, a PGNiG na razie uruchomił jedynie wewnętrzną platformę zakupową.
Przedstawiciele ZZ Polskiej Spółki Gazownictwa biorą udział łącznie z przedstawicielami pracodawców w pracach zespołów zadaniowych do opracowania strategii i regulaminów.
ZZ PGNiG SA nie dogadały się w kwestii podwyżek płac i premii rocznej które były warunkami zakończenia spotu zbiorowego w ubiegłym roku.
Wiele wątpliwości budzą zmiany organizacyjne w Oddziale Geologii i Eksploatacji a Zarząd planuje wprowadzenie Programu Dobrowolnych Odejść.
Przewodniczący Sekcji bierze udział w końcowych pracach Komisji Statutowej związku Solidarność a w dniach 20 –22 kwietnia w Magdeburgu odbędzie się spotkanie na temat Ponadzakładowych Układów Zbiorowych Pracy organizowane przez Sekretariat Przemysłu Chemicznego.
W dniach 11-13 maj w Ustroniu Morskim SPCH organizuje szkolenie w temacie Patologii w miejscu Pracy, a Rada Sekcji będzie dysponować 4 miejscami. Ewentualni chętni poprzez przewodniczącego własnej organizacji mogą zgłaszać chęć wzięcia udziału w tym szkoleniu.

ZAŁACZNIK na stronie Sekcji  zakładka DOKUMENTY - INFORMACJE Z GK PGNiG

Przewodniczący Rady Krajowej Sekcji GNiG NSZZ Solidarność