XXIMaraton Solidarności

W tegorocznej edycji Maratonu Solidarności (Gdynia-Sopot-Gdańsk) Trasa po raz pierwszy w historii, poprowadzona była po terenach Stoczni Gdańskiej. Maratończycy pobiegli obok słynnej Sali BHP. W sierpniu 1980 roku Sala BHP była centrum wielkiego strajku, miejscem powstania i obrad Międzyzakładowego Komitetu Strajkowego (MKS) z Komisją Rządową. Tu podpisano najważniejsze tzw. "Porozumienia Sierpniowe" 31.08.1980r., dzięki którym narodził się Niezależny Samorządny Związek Zawodowy "Solidarność". Sala BHP jest miejscem, gdzie zaczęła się polska droga do odzyskiwania niepodległości Rzeczypospolitej Polskiej. Jest też miejscem-symbolem solidarnej i pokojowej walki o godność człowieka i godność pracy. Trasa po terenach stoczni poprowadziła także obok Trzech Krzyży i II Bramą Stoczni "tam gdzie wszystko się zaczęło". Jak co roku K.P NSZZ Solidarność z PSG Oddział w Gdańsku obsługiwała punkt dożywieniowy na 25 km Maratonu Solidarności. Przedstawiciele naszego Związku w ilości 10 osób reprezentowało Sekcję Krajową Polskiego Górnictwa Naftowego i Gazownictwa oraz Polską Spółkę Gazownictwa.

2015-08-15
administrator